Sushikoolitus
Kuuldes sõna sushi, meenub paljudele inimestele toores kala. Tegelikult kuuluvad sushi toitude hulka erinevad veiniäädikaga maitsestatud riisist road, mille koostises vahel on toores kala, kuid mitte alati. Sushi ajalugu ulatub 7. sajandisse, kui valmistati kala kääritades Nare-zushit. Meie sushikoolituse käigus on osalejatel võimalik saada põhjalik ülevaade sushi ajaloost, toorainetest ning sushi valmistamise protsessist, alates riisi keetmisest kuni etiketini. Tutvume ka Jaapani toidukultuuri ning harjumustega. 2,5 tunnise koolituse käigus valmistame koos Sinuga riisi ja munarulli (atsuyaki tamago) ning sushidest õpime tegema: Futomaki (paksem sushi rull), Hosomaki (peenem sushi rull), Nigirisushi, Chirashisushi (dekoreeritud sushi). Kui sushi valmistamine selge, hellitame endi maitsemeeli vastvalminud hõrgutistega. Iga osaleja saab enda poolt valmistatud ning ülejääva sushi koju kaasa võtta. Kursus on ennekõike mõeldud sushihuvilistele, kes soovivad oma peret ja sõpru kodustes tingimustes omavalmistatud sushiga üllatada. Koolituse hinnas sisalduvad eelpool nimetatud sushivalikud, Ume-shu (Jaapani ploomivein), Macha tee jäätis ja Jaapani roheline tee.
Sushit valmistab Sachiko Vasser, sushist ja selle valmistamisest räägib Kertu Bramanis.
Kestvus: 2,5 tundi
Jaapani toidukoolitus
Tempura, onigiri, miso
Meie koolituse käigus saavad osalejad võimaluse heita pilgu Jaapani kööki – õppida valmistama traditsioonilisi Jaapani toite ning tutvuda Jaapani toidukultuuri põhitõdedega. 2,5 tunnise koolituse käigus valmistame koos Sinuga Tempurat, Onigirit ja Misosuppi.
Tempura on jaapanlaste jaoks üks lemmikumatest traditsioonilistest toitudest, milles on ühendatud Jaapani toiduvalmistamise kunsti olulisemad omadused: kasutusel on alati vaid värsked hooajalised tooraineid ning suurt tähelepanu pööratakse ka serveerimisele. Tulemuseks on Jaapani kokakunsti üks tippsaavutusi: friteeritud toit, mis on kerge ja värske maitsega, mitte raske ega rasvane.
Misosuppi, Jaapani rahvustoitu, saab valmistada väga mitmel viisil vastavalt aastaajale ning olemasolevatele toorainetele. Misosupp on see, mis tasakaalustab jaapanlaste toidulauda ning on nii jaapanipärase hommikusöögi, lõunasöögi kui ka õhtusöögi oluliseks osaks.
Onigirit võib naljatamisi kutsuda jaapanlaste võileivaks. Tegemist on ovaalse või ümara kujuga täidetud riisipallikesega. Onigirit on hea kaasa võtta piknikule või ampsata kerge lõunasöögi asemel.
Kui toitude valmistamine selge, siis hellitame endi maitsemeeli vastvalminud hõrgutistega. Koolitus on ennekõike mõeldud inimestele, kes soovivad enda igapäevast toidulauda põnevalt ja tervislikult rikastada ning sellega üllatada ka enda pere ja sõprasid.
Koolituse hinnas sisalduvad eelpool nimetatud toitude valmistamiseks vajalikud toorained, Ume-shu (Jaapani ploomivein), Jaapani roheline tee ning jaapanlaste lemmikpuuviljad.
Jaapani toite valmistavad Sinuga Sachiko Vasser ja Kertu Bramanis.
Kestvus: 2,5 tundi
Jaapani toidukoolitus
Teriyaki-lõhe, sobanuudlid, mochid
Meie koolituse käigus saavad osalejad võimaluse heita pilgu Jaapani kööki – õppida valmistama traditsioonilisi Jaapani toite ning tutvuda Jaapani toidukultuuri põhitõdedega. 2,5 tunnise koolituse käigus valmistame koos Sinuga Teriyaki-lõhe, sobanuudleid, mochisid.
Teriyaki-lõhe on valmistatud traditsioonilisel jaapanipärasel toiduvalmistamise viisil, mida nimetatatakse Teriyaki. „Teri“ tähendab jaapani keeles „särama“ ja „yaki“ tähendab „küpsetama“. Seega, teriyaki viisil grillitud, praetud või küpsetatud roogadel on kaunis särav-sädelev läige. Teriyaki kastmes on maitsvas tasakaalus soya, mirin ja sake.
Sobanuudlid on tatranuudlid, mida valmistame Zaru soba viisil ehk külmalt. See on klassikaline Jaapani suvetoit, tõeliselt kerge ja värskendava maitsega. Valmistamine on jõukohane kõikidele, serveerimise koos tsuyu kastmega.
Mochi on jaapani riisikook, mis on valmistatud mochigome’ist, lühiteralisest japonica glutinous-riisist ja mõnikord muudest koostisosadest nagu vesi, suhkur ja maisitärklis. Riis purustatakse pastaks ja vormitakse soovitud kuju. Jaapanis valmistatakse seda traditsiooniliselt tseremoonial nimega mochitsuki.
Kui toitude valmistamine selge, siis hellitame endi maitsemeeli vastvalminud hõrgutistega. Koolitus on ennekõike mõeldud inimestele, kes soovivad enda igapäevast toidulauda põnevalt ja tervislikult rikastada ning uute oskustega üllatada ka enda pere ja sõprasid.
Koolituse hinnas sisalduvad eelpool nimetatud toitude valmistamiseks vajalikud toorained, Ume-shu (Jaapani ploomivein) ning Jaapani roheline tee.
Jaapani toitusid valmistavad Sinuga Sachiko Vasser ja Kertu Bramanis.
Kestvus: 2,5 tundi
Jaapani keele ja kalligraafia töötuba
Põgusale jaapani keele arenguloo tutvustusele järgneb jaapani keele tähemärkide avastamine. Selgub, et tähemärkide taga võib peituda üsna palju huvitavat nii jaapani ühiskonna kui meelelaadi kohta. Shodo ehk kalligraafia ei ole vaid käekirja harjutus, vaid ennekõike kunstiliik, kus nõtke pintslijoon tekib teksti sisemisest rütmist ja dünaamikast ning areneb kooskõlas kunstniku meeleseisundi ja kogemustega tähendusi avardavaks ja kordumatuks kujundiks. Külalistel on võimalus näha, kuidas shodo-õpetaja käes olev pintsel jätab paberile kord tugevaid ja jõulisi, kord hapraid ent katkemiseni pingestatud, vaevu aimatavaid jälgi. Töötoa eesmärgiks on nautida keskendumisega kaasnevat kummalist rahu ning tajuda tähemärkide ilu. Osalejad saavad ise kätt proovida pintsli ja tuššiga erinevate tähemärkide kirjutamisel Jaapani riisipaberile ning lõpptulemusena oskab igaüks vähemalt enda nime jaapani keeles kirjutada ning saab mälestuseks enda jaapanikeelse nime kalligraafilise kunstiteosena koju kaasa.
Shodo juhendajateks on Sachiko Vasser ja/või Kertu Bramanis.
Kestvus: sõltub osalejate arvust, minimaalne aeg 1,5h
Jaapani teetseremoonia
Teetseremooniat kutsutakse jaapani keeles cha-no-yu, mis tähendab “soe vesi tee jaoks”. Cha-no-yu võlu peitub lihtsuses ja loomulikkuses. Pealtnäha koosnebki rituaal vaid tee valmistamisest ja tee pakkumisest. Näilise lihtsuse taga on aga sügavam mõte, mis avaneb harrastajale õppimise ja harjutamise käigus.
Teetseremoonial avaneb igal osalejal võimalus teemeistri teevalmistamise rituaali jälgides astuda esimene samm teetseremoonia väga põnevasse maailma. Külalistel on võimalus üürikeseks ajaks eemalduda tavapärasest argielurütmist ning ise proovida, valmistada ning pakkuda kõige kvaliteetsemat, peenikesest puudrist, macha teed. Võõrustaja ning külalisena saab kogeda teevalmistamise rituaali ning nautida matcha tee unikaalset maitset.
Teemeister on Kertu Bramanis.
Kestvus: sõltub osalejate arvust, minimaalne aeg 1h.
Taiko trummide töötuba
Taiko tähendab jaapani keeles „suur trumm“. Jaapanis mängitakse suuri trumme tihti just suvel festivalidel, niiskel ja subtroopilises kuumuses, mis muudab inimesed „laisaks ja uniseks“. Jaapanis usutakse, et taiko trummide põrinas on pinget ja kirge, mis aitab inimesi sellest unisusest üles äratada. Jaapani templites asuvaid Odaiko’sid (suurimad taiko trummid) ei ole võimalik nende suuruse tõttu transportida, meie rõõmuks leidub aga ka väiksemaid taiko trumme, millest üksikud on jõudnud Eestisse. Kuigi töötoas osalejad ei pruugi olla professionaalsed muusikud, saab koos lihtsamaid rütme harjutada ning õppida taiko põhitõdesid. Avastame, missugune draama, põnevus ja pinge tekib Jiuchi (saaterütm), Ouchi (põhirütm) ja Ma (paus) vaheldumises ning, kuidas mitme inimese koostööst ja ühisest kirest tekib harmoonia.
Taiko trummide töötoa juhendajateks on erinevad omaalaspetsialistid
Kestvus: sõltub osalejate arvust, minimaalne aeg 1,5h.
Taiko trummide show
Taiko trummide showprogrammi vältel on kuulajatel võimalus osa saada erilisest jaapanlastele omasest trummimängust, mida esitavad suurepärased. See on üheaegselt salapärane ja võimas. Etteaste käigus ilmneb esitajate suurepärane oskus valitseda taiko trummdega esile toodud võimsat heli, milles trummipõrina ja vaikuse vaheldumine loob iga kuulaja meeltes erineva emotsiooni, kuid ühisnimetajaks on “energia”. Omamoodi eriline on kogu taiko trummide mängimise visuaalne pool ning füüsiline mängutehnika ilu.
Taiko trummide showl mängivad erinevad taiko trummarid (üldjuhul, kas 1 või 2 trummarit)
Kestvus: 10 – 20 minutit
Origamide töötuba
Origami, mis tähendab jaapani keeles paberivoltimise kunsti, ajalugu ulatub 4. sajandisse. Jaapanikeelne sõna ori (oru ) tähendab voltima ning kami tähendab paberit. Origami tegemiseks on vaja vaid tükike paberit ning killuke fantaasiat. Paberist kaunite kujundite voltimine sobib igale vanusele ning väga erinevate huvidega inimestele. Matemaatikud, insenerid ning arhitektid uurivad origami geomeetriat, selle ilu ja praktilisi kasutusvõimalusi. Haridusteadlased, õpetajad ja arstid kasutavad origamit laste ning eakamate mõtlemisvõime arendamiseks ning ajutegevuse ergutamiseks. Peamiselt voldivad aga inimesed origamit, sest see on lihtne, huvitav, täis üllatusi ja pakub palju rõõmu. Origami on kunstiliik, kus lihtne paber muutub kolmedimensiooniliseks.
Origamide meisterdamist juhendavad Sachiko Vasser ja Kertu Bramanis.
Kestvus: sõltub osalejate arvust, minimaalne aeg 1h.
Ikebana töötuba
Jaapanis on üle 3000 ikebana koolkonna oma erinevate tõekspidamiste, stiilide ja alajaotustega. Kõiki neid ühendab aga austus looduse vastu. Ikebana (vabas tõlkes: elavad lilled, lilli elama panema) võib olla üks looduse tundma õppimise viise, kunst, filosoofia, meditatsioon või ka lihtsalt elavate taimede kaunis vaasi sättimine. Meie koolituse käigus avaneb võimalus sisse astuda suurepärasesse Ikebana maailma, kus ilmselt on kõige toredam vahetu kontakt loodusega. Ikebana koolitus aitab algajal lilleseadjal näha aastaaegade vaheldumise ilu, märgata looduse vorme, värve, rütme ja meeleolusid ning avastada endas tõeline looja. Praktilised soovitused on toeks, et väheste vahenditega tuua esile iga taime iseloomulik ilu ja taasluua killuke looduses toimuvat. Koolituse käigus omandab iga osaleja Ikebana algtõed ning saab enda poolt loodu koju kaasa võtta, et anda sellele juba uues keskkonnas uus elu.
Ikebana maailmaga teeb osalejad tuttavaks ikebana-meister Ingrid Allik.
Kestvus: sõltub osalejate arvust, minimaalne aeg 1h
Jaapani äritavade tutvustus
Jaapan on riik, kus valitseb rahu ja harmoonia ning, kus pikaajalised traditsioonid ning ultramodernsus eksisteerivad sõbralikus koosluses. Riigi rikas ja värvikas ajalugu ning kultuur on loonud Jaapanile iseloomuliku hierarhia, aukoodeksi ja etiketi, mis kajastuvad tänapäeval paljudes äritavades. Kui Sinu organisatsioon planeerib Jaapaniga ärilisi kontakte luua, siis Sinu potentsiaalne edu sõltub kindlasti selle unikaalse kultuuri ja äritavade mõistmisest.
Tutvume Jaapani kultuuri põhiväärtustega: Wa , Kao ja Omoiyari. Heidame pilgu igapäevasele töökultuurile, Jaapani ettevõtete hierarhilisele ülesehitusele ning Konfutsionismi mõjule jaapanlaste töösuhetes. Äritegemise edukusele aitavad kindlasti kaasa kõrgetasemelised suhtlusoskused. Mõisted: honne-tatemae (tõeline pale), enryo (teiste inimestega arvestamine), nemawashi (läbirääkimise tehnika), senpai- kohai (vanusel baseeruvad suhted) aitavad mõista jaapanlaste ärilist suhtluskeelt. Äritegemiseks on olulised pisiasjad nagu nimekaardid, korrektsed tiitlid, kingitused, kehakeel ning viisakas vestlusoskus. Kindlasti ei tohiks aga tähelepanuta jätta ka mõnesid väikeseid nn. tabu teemasid, millest tasuks jaapanlastega suheldes hoiduda.
Jaapani äritavadest räägib Kertu Bramanis.
Kestvus: sõltub osalejate arvust, minimaalne aeg 1,5h
Naisena Jaapanis
vestlusõhtu
Kuulsaks on muutunud lause: “Jaapani naised ei lähe paksuks ega vanane”. Kus peitub jaapanlannade iluallikas? Kust ammutavad nemad jõudu ja energiat? Kas Jaapanis on levinud ilu ja nooruse maniakaalne kummardamine? Antud koolitus teeb tagasihoidliku katsetuse heita pilk naiste ilule ja valule Jaapani ühiskonnas. Pealiskaudselgi vaatlusel tundub naise positsioon Jaapani ühiskonnas olevat meie ühiskonnas elava naise rollist väga erinev. Harutame lahti müütidest ja illusioonidest alguse saanud stereotüüpse mõtlemisviisi, Jaapani ühiskonna põhiväärtused ja sotsiaalsed probleemid, abielunaise ja vallalise naise rollid, iluideaalid ning käsitleme lühidalt ka Jaapani meeste ühiskondlikke rolle. Koolitus sisaldab kerget jaapanipärast einet ning koos jaapanlannaga demonstreerime kimono selga panemise saladuslikku kunsti.
Naiste elust Jaapanis räägib Kertu Bramanis.
Kestvus: sõltub osalejate arvust, minimaalne aeg 2h
Sündmuste korraldus
Pakume suurepärast võimalust korraldada oma seltskonnale/töökollektiivile nii kultuurset kui ka füüsilist aktiivsust pakkuvat sündmust. Olgu nendeks siis suve- ja talvepäevad või tiimi motivatsioonikoolitused koos
võistkondlike sportlike tegevuste, erinevate idamaiste võistluskunstide tutvumistreeningutega ja Jaapani kultuurikoolitustega (Jaapani keel ja kalligraafia, Ikebana, Jaapani teetseremoonia, Taiko trummid, Origamide meisterdamine ja Jaapani mängud jne) – see on vaid väike valik, kuidas mõnusalt ja aktiivselt üheskoos aega veeta. Meie kultuurikoolitused sobivad suurepäraselt sünnipäevade ja erinevate tähtpäevade tähistamiseks koos hõrkude maitsetega Jaapani köögist.
Paku oma inimestele midagi erilist – võta meiega ühendust ning teeme kõige erilisemad hetked meeldejäävaks!
Kehale ja meelele
Kuidas taastada päeva jooksul kulutatavat energiat? Kuidas lihtsate ja väga vähe energiat võtvate liigutustega taastada päeva jooksul kaotatud ajurakke? Kuidas leida endas ja meid ümbritsevas keskkonnas tasakaal? Nendele küsimustele on idamaises treeningfilosoofias palju vastuseid. Kasutades mõningaid lihtsaid harjutusi erinevatest idamaisetest meditatiivsetest ning liikuvatest kunstidest, nagu Qi Gong, Tai Chi, Shindo jpt., pakume Sulle võimaluse teha meeldiv paus oma tööpäevas, koolitusel või muul sündmusel, leidmaks endas uus energia ja jõud.
Pause viivad läbi erinevad omaalaspetsialistid-koolitajad.
Kestvus: sõltub suuresti Sinu ootustest ja võib varieeruda 5 – 55 minutini.
Jaapanipärane foto- või tegevusnurk
Jaapanipärases fotonurgas on igaühel võimalus end hetkeks tunda nagu geisha, kui ta riietub kimonosse, tema pihale seotakse obi ja jalga pannakse getad. Soovi korral on võimalus professionaalidel lasta teha endale soeng ning meik ja jäädvustada ennast pildile tõeliselt kauni, graatsilise ning väljapeetuna nagu tõeline jaapanlanna. Fotonurk sobib suurepäraselt erinevate sündmustele, millele vaja jaapaniteemalist hõngu.